Tel.: +36 1 251 51 59 / +36 30 680 8427    Email: info@panzipet.hu

Ï

Blog Cikkjeink nektek, állattartó gazdiknak

Panzi

Hogyan válasszuk ki a megfelelő állatot gyermekünk számára?

 Készen álltok egy állat befogadására?

Az első két fontos kérdés, mielőtt egy állatot befogadnátok, hogy vajon gyerkőcöd készen áll-e arra, hogy gondját viselje egy állatnak, és vajon te készen állsz-e arra, hogy ezt felügyeld. 

Ha azt gondolod, hogy miután hazaviszed az állatot és beszerzel neki minden eszközt, nincs több dolgod vele, akkor sajnos ki kell ábrándítsunk; a felelősségvállalás minden esetben a felnőtt, illetve a szülő feladata, hiába gondoljuk azt, hogy majd a gyerekünk foglalkozik vele. Ha a gyermek intézi az állat etetését, sétáltatását, környezetének tisztítását, meg kell bizonyosodnunk róla hogy ezek valóban megtörténtek-e, esetlegesen nem felejtette el megcsinálni, mert éppen egy játékot játszott. 

Mielőtt befogadnátok egy állatot, gondold végig ezeket:

  • Képes a gyereked olyan kéréseket teljesíteni, amelyek nem csak az állat, de a ti egészségetek szempontjából is fontos?
  • Képes-e a gyermeked finoman nyúlni az állathoz minden alkalommal?
  • Felelősségteljes-e egy állat gondozására és a szükséges teendők elvégzésére?

 

 

Életkortól függően döntsük el, milyen állatot fogadunk be?

Nyilvánvalóan nem csak az életkor számít fontos tényezőnek ebben a témában, de meghatározó lehet gyermekünk érettsége is akkor, amikor állatot választunk neki. A 6 évnél fiatalabb gyermekekre állatot bízni nem ajánlott, inkább a már meglévő állat gondozásában kérjük a segítségét, például a ketrec tisztításában vagy tálak újratöltésében. Az általános iskolás korban lévő gyermekek talán már elég érettek ahhoz, hogy gondját viseljék egy kisállatnak vagy halnak, azonban szigorúan folyamatos felügyelet mellett, illetve ebben a korban tudnak belejönni a kutyasétáltatásba is. A kamaszokra már rá lehet bízni a legtöbb állatot, hiszen többnyire felelősségteljesen tudják elvégezni a kedvencük gondviselését, de itt is ajánlott a felügyelet időről-időre, hogy valóban mindent elvégeznek az állat körül.

 

De milyen állatot, és milyen fajtát válasszunk?

  • Kezdjetek kicsiben. Talán egyszerűbb lehet egy kisebb állattal, például egy rágcsálóval kezdeni, hogy kitanulja gyermekünk az állattartás fortélyait és megszokja azt, hogy az állatok folyamatos gondviselést igényelnek.
  • Vigyetek haza egy állatot ideiglenesen. Számos olyan lehetőség van, hogy akár menhelyről, akár más úton be lehet fogadni egy-egy állatot, és egy bizonyos ideig gondját viselni. Ez segíthet abban a kérdésben, hogy gyermekünkre valójában milyen állatot szabad és érdemes bízni.
  • Látogassatok el egy menhelyre. Kitűnő családi program lehet ellátogatni egy menhelyre és megismertetni a gyerekedet az alapvető állattartási feladatokkal anélkül, hogy elköteleződnétek egy állat mellett.
Vissza a többi posthoz

Kérdésed van?

Ne habozz felvenni velünk a kapcsolatot!
Tedd fel kérdésedet, és mi legjobb tudásunk szerint a lehető legrövidebb időn belül igyekszünk választ adni.


Ha Ön már regisztrált partnerünk, rendelését itt adhatja le